Alıcı vazgeçerse kapora iade edilir mi?
Alıcı satın alma işleminden vazgeçerse, sözleşme kapsamında yaptığı ödemeyi geri alamaz. Böyle bir durumda depozito iade edilmez.
Kapora cayma parası mı bağlanma parası mı?
Bu bakımdan kanunda taahhüt parası (ücret parası) olarak adlandırılan ve uygulamada kullanılan şekliyle avans, sözleşmenin kurulmasında ispat yükünü yerine getirir.
Cayma durumunda kapora iade edilir mi?
HUKUKUMUZDA DEPOZİTO KAVRAMI YOKTUR. Ödenen depozito bir “bağlantı ücreti” ise, sözleşme geri çekilse bile alınan tutar iade edilir. Ödenen depozito bir “çekilme ücreti” ise, alıcının sözleşmeden çekilmesi durumunda alınan tutar iade edilmez.
Kapora iade etmemek suç mu?
Mevduat Dolandırıcılığı Cezası Basit bir dolandırıcılık olduğu tespit edilirse, 1,5 ila 7,5 yıl hapis cezası ve 7500 güne kadar para cezası verilecektir. Ancak mevduat dolandırıcılığı, Yüksek Mahkeme tarafından genellikle nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edilir.
Sözleşme yapmadan verilen kapora geri alınır mı?
Sözleşme veya mahalli örf ve adetlerde aksi belirtilmediği takdirde teminat, esas alacaktan yani mahsuptan mahsup edilir. Madde 177/2 TBK. Maddeden anlaşılacağı üzere, sözleşme veya mahalli örf ve adetlerde aksi belirtilmediği takdirde teminat, esas alacaktan yani mahsuptan mahsup edilir.
Kapora ne zaman geri verilmez?
Depozito yatırırken, tam tarihi ve satın alma tarihini netleştirmek önemlidir. Bunun nedeni, ürünün sözleşmenin imzalandığı gün satın alınacağının belirtilmiş olmasıdır. Depozito belirli bir tarihle sınırlıdır ve daha uzun bir süre için geçerli değildir. Ürün zamanında satın alınmazsa, depozito kaybedilir ve depozito iade edilmez.
Kapora gönderirken açıklama kısmına ne yazılır?
Para yatırırken dikkat etmeniz gerekenler: Tutar çevrimiçi ödeniyorsa, açıklama bölümünde bu ücretin neden ödendiği belirtilmelidir. Bu şekilde makbuz kanıt olarak kullanılabilir. İşlemle ilgili detaylı bilgilerin yazılı satış sözleşmesinde yer alması gerektiğini belirtmiştik.
Cayma bedeli tek taraflı olur mu?
Bu hak tek taraflı olarak kullanılır. Şartlı kullanım mümkün değildir ve kullanımdan sonra iade mümkün değildir.
Kapora parası nasıl geri alınır?
Bu nedenle, satış gerçekleşmezse mülk satışlarında ödenen tüm depozitolar iade edilmelidir. Depozito iade edilmezse, kişi temerrüde düşmüş olur. Depozitoyu geri almak isteyen herkes satıcıya bir hatırlatma göndermeli ve onu temerrüde düşürmelidir.
İbana kapora geri alınır mı?
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Md. 178: Cayma bedeli kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden dönme hakkına sahip sayılır; bu halde parayı veren kişi vazgeçerse verdiğini bırakır; alan kişi bir şey iade ederse aldığını iki katını iade eder.
Kapora verildikten sonra vazgeçilir mi?
Ödenen para, teminatın “güvenlik parası” olarak kabul edildiği sözleşme nedeniyle altta yatan alacaktan düşülecektir. Ayrıca, sözleşmeden çekilme durumunda alıcıya teminat iade edilecektir. Elbette, burada satıcı; alıcıya para borcu varsa (tazminat, ceza maddeleri vb. gibi nedenlerle), teminatı iade etmeme hakkına sahip olabilir.
Cayma bedeli nedir?
Belirtilen süre içerisinde ürünü veya hizmeti kullanmazsanız, bir cayma ücreti tahsil edilir. Bu nedenle, sözleşme süreniz bitmeden hizmeti iptal etmek isterseniz, bu ücret sizden tahsil edilecektir.
Alıcı vazgeçerse kapora yanar mı?
Depozito esasen taraflar, satıcı ve alıcı arasında bir güvenliktir. Alıcı herhangi bir nedenle kalan ücreti ödemekten reddederse, depozito olarak ödenen para, satıcının eylemlerine bağlı olarak alıcıya iade edilir veya satıcıya ait olur.
Kapora bağlanma parası mı cayma parası mı?
TBK md. 177. maddede; “Bir kimse tarafından bir sözleşmenin kurulması sırasında bağışlanan bir miktar para, sözleşmenin kurulduğunun delili sayılır ve çekilme parası olarak değerlendirilmez.” hükmü yer almaktadır. (2) Aksi sözleşmede veya mahalli olarak kararlaştırılmadığı takdirde, bağlantı bedeli, esas alacağın alacağına mahsup edilir.” hükmü şu şekilde düzenlenmiştir.
Kapora verdim geri alamıyorum ne yapmalıyım?
Sözleşmede bu husus öngörülmemişse veya sözleşme yapılmamışsa yapılan ödeme T.B.K. 177’nin talebine tabidir. Depozito olarak değerlendirilmeli ve ödenen depozito satıcı tarafından iade edilmelidir. Alıcı tarafından iade yapılmazsa talep edilmeli ve talep cevapsız kalırsa yasal işlem yapılmalıdır.
Araç almaktan vazgeçtim kapora geri alınır mı?
Alıcı herhangi bir nedenle aracı satın almamaya karar verirse, satıcı tarafından yapılan ödeme alıcıya iade edilmez. Sözleşmede yer alan bu ön ödemenin iade edilmeyeceğine dair hükümler geçersizdir.
Kapora verdim geri alamıyorum ne yapmalıyım?
Sözleşmede bu husus öngörülmemişse veya sözleşme yapılmamışsa yapılan ödeme T.B.K. 177’nin talebine tabidir. Depozito olarak değerlendirilmeli ve ödenen depozito satıcı tarafından iade edilmelidir. Alıcı tarafından iade yapılmazsa talep edilmeli ve talep cevapsız kalırsa yasal işlem yapılmalıdır.
Hesaba kapora geri alınır mı?
Depozito beyanı ile transfer edilen para, TBK 177 kapsamında bağlantı ücreti olarak kabul edilir. Sözleşmenin geçersiz olması veya herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde, teslim edilen eşyaların iade edilmesi gerekir. Depozito yani bağlantı ücretinin de iade edilmesi gerekir.
Kiralık ev için verilen kapora geri alınır mı?
Depozito iade edilecek mi? Sözleşme yapılmazsa, satıcı depozitodan tek başına sorumludur. Bir kiralama veya satın alma sözleşmesinin yapılması için kararlaştırılan son tarih aşılırsa, mülk sahibi kaybedilen zamanın telafisi olarak depozitoya el koyabilir. Ödediğiniz tutarı geri almak için bir sözleşme yapmalısınız.