Balon balığı Türkiye’de nerede var?
“Çalışmalar, Türkiye’deki balon balıklarının her yıl ekonomiye yaklaşık 2 milyon avro zarar verdiğini gösteriyor. Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında ve güney Ege kıyılarında yaygın olan bu balıklar balıkçılık sektörüne zarar veriyor.”
Balon balığı Türkiye’ye nasıl geldi?
Hint-Pasifik kökenli bir türdür. Kızıldeniz’den Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e göç etmiştir. Türkiye ve İsrail tarafından çok sayıda birey yakalanmıştır.
Egede balon balığı var mı?
Türkiye’nin Akdeniz kıyıları ve Güney Ege kıyılarında yaygın olan bu balıklar, yerel balık türlerinin popülasyonlarını tehdit ediyor ve balıkçılık sektörüne zarar veriyor. Uzmanlar, balon balığını kontrol altına almak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Balon balığı saldirir mi?
Fiziksel saldırılar artabilir Ne yazık ki, iklim değişikliği nedeniyle Akdeniz’in geri kalanına göre daha fazla ısınan Doğu Akdeniz, balon balıklarının popülasyonunu artırabileceği koşulların giderek daha iyi olduğu bir bölge haline geliyor.
Balon balığı elle tutulur mu?
Balon balığı ailesinin neredeyse tüm üyeleri kimyasal tetrodotoksin (TTX) içerir. Balon balığının karaciğerinde depolanan bu enzim, siyanürden 1200 kat daha güçlüdür. Balon balığına dokunmak bile ölüme yol açabilir.
Balon balığı tanesi kaç TL?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Benekli balon balığında destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 12,5 liradan 25 liraya, diğer balon balığı türlerinde ise destekleme fiyatı yüzde 400 artırılarak 2,5 liradan 10 liraya çıkarıldı” dedi.
Balon balığı sahile gelir mi?
Mehmet Gökoğlu, “Sahilde bulunan balon balıkları ısırmayan ve tehlike oluşturmayan bir tür. Bu nedenle vatandaşlar ve turistler sorunsuz bir şekilde yüzebiliyor” dedi.
Balon balığı kaç metre derinlikte yaşar?
Lagocephalus sceleratus; Indo-Pasifik’e özgüdür ve sıcak tropikal suları tercih eder. Yüz metreye kadar kumlu, çamurlu derinliklerde yaşar.
Balon balığı neyle beslenir?
Hem tatlı hem de tuzlu suda bulunurlar, ancak tatlı su türleri daha popülerdir. Vahşi doğada yumuşakçalar, kabuklular, omurgasızlar ve bazen küçük balıklarla beslenir.
Balon balığı ısırırsa ne olur?
Son derece zehirli olan balon balığının (Lagocephalus sceleratus) ısırması sonucu odaksal toksisite meydana gelebilir. Bu balık genellikle toksini (tetradotoksin) ile sistemik toksisiteye neden olur.
Marmara Denizi’nde balon balığı var mı?
Dokunulduğunda deriyi yakan, pirana balığının ikizi olarak bilinen ve dişleriyle insan eti yiyebilen zehirli balon balığı, Ege’den sonra şimdi de Marmara Denizi’nde bulunuyor.
Balon balığı tehlikeli midir?
Ahmet Aydın, “Balon balığı ülkemizde normalde çok yaygın olmayan bir tür. Ülkemizde gemiler ve diğer transferler aracılığıyla şu anki deniz hareketliliği göze çarpıyor. Normalde tüketilen bir balık değil. Bu balığın eti zehirli olduğu için tüketilmemesi gereken bir balık türü” uyarısında bulundu.
Balon balığına dokunmak zehirli mi?
Kimyasal tetrodotoksin (TTX), balon balığı ailesinin hemen hemen tüm üyelerinde bulunur ve karaciğerlerinde depolanır. Siyanürden 1200 kat daha güçlü bir zehire sahip olan balon balığını yemek veya bir tarafa dokunmak bile ölüme yol açabilir.
Balon balığı kıyıda olur mu?
Balon balıkları, kıyıdan bir deniz milinden daha yakın yerlerde, koylarda, limanlarda ve barınaklarda karınları kesilmeden denize atılamaz.
Balon balığı parmak koparır mı?
Parmağını küçük balon balığına koyup ısırığını inceleyen Gökoğlu, balığın an be an şiştiği anı görüntüledi. Prof. balıkçıları uyarıyor. Dr. Gökoğlu, “Parmağınızı büyük bir balon balığının ağzına koyarsanız onu koparabilir.” dedi.
Marmara Denizi’nde balon balığı var mı?
Lagocephalus sceleratus’un Gökova Körfezi’nde ilk kez 2003 yılında rapor edilmesinin ardından (Akyol vd., 2005), bu tür hızla yayılmış ve 2014 yılında İspanya kıyılarına ulaşmıştır. Kuzeyde Ege ve Marmara Denizi’nde varlığı bildirilmiştir (Irmak ve Altınağaç, 2015).
Karadeniz’de balon balığı var mı?
Osman Samsun, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının artmasının, mavi yengeç ve balon balığı gibi türlerin Karadeniz’de yaşamasına olanak sağladığını söyledi.
Bodrum’da balon balığı var mı?
Muğla’nın Bodrum ilçesinde amatör bir balıkçı tarafından zıpkınla bir metre uzunluğunda, altı kilo ağırlığında balon balığı yakalandı. Gümüşlük ilçesinde yaşayan avukat Göray Karadut, teknesiyle Çavuş Adası’na doğru yola çıktı.
Balon balığı sahile gelir mi?
Mehmet Gökoğlu, “Sahilde bulunan balon balıkları ısırmayan ve tehlike oluşturmayan bir tür. Bu nedenle vatandaşlar ve turistler sorunsuz bir şekilde yüzebiliyor” dedi.